Design for SDG-Square on the Peoples Meeting / Oplevelsesdesign på Verdensmålenes Plads

IMG_9814e-kopiThe over all theme for 2019’s Folkemøde (Peoples Meeting) on Bornholm is the SDG’s. The NGO, Globalt Fokus, extends their area with with a 400m2 square between their circle shaped tent, small stage, lounge and the UN’s tent. 

Det overordnede tema på Folkemødet 2019 er Verdensmålene. Globalt Fokus har udvidet deres område med Verdensmålenes Plads, som foruden deres eget cirkelformede telt, er omkranset af FN’s telt, Lille Scene og loungeområde.

Client: Globalt Fokus, Copenhagen


Globalt Fokus havde brug for  relevant og anvendeligt blikfang til deres nye “Verdensmålenes Plads”. Hvad kan man designe til en stor plads, som både kan holde til det danske vejr (som viste sig fra sin mest stormende og lynenede side den sidste aften), som indbyder både til underholdning og fordybelse, og som samtidig er bæredygtigt?

Lysth har skabt nogle sammenhængende designelementer, der kan afkodes fra lang afstand og som med sit imødekommende udtryk og sine markante farver tiltrækker opmærksomhed og ikke drukner i vrimlen af telte, mennekser og beachflag. Med udnyttelsen af brugte kabeltromler, fås en rund form, som snakker fint sammen med cirklen i Verdensmåls-logoet, og som er bæredygtig.


 

 

De visuelt tydelige tromler formidler information om alle 17 mål. På ydersiden kunne man både finde basisviden om de enkelte mål, tekst og handlemuligheder per mål.

IMG_9779e-kopiIMG_9795e-kopi

Over 40 gange var forskellige aktører i gang med sanselige eksempler og stod på skift ved målene og gjorde dem ”live”. Selve målet dannede fysisk baggrund for præsentationen. På programmet var blandt andet Siteimprove, hvor man kunne Verdensmål 10 gå live med  “Oplev verden fra en bruger med handicaps perspektiv”. Her er en ældre bornholmsk herre igang med at prøve, hvordan det er at have tinitus, mens den unge pige forsøger sig med nedsat syn.

IMG_9724e-kopi

Røde Kors var ved “Leave No One Behind” og sørgede for at de besøgende selv kunne “Opleve  hverdagen i en flygtningelejr i Libanon” med VR-briller.

Biller i chokolade? Eller hvad med madspild?  Folkekirkens Nødhjælp havde mange gode snakke omkring Verdensmål 2. Og Verdensmål 4 blev levende, da “100% for Børnene” viste at “Verdensmålene er et værktøj til kreativ læring for at styrke unge stemmer”.

IMG_9768-kopiMan kunne også møde Joan Carling IWGIA, som er mennekserettighedaktivist og få en snak om hvad det indebærer.


 

IMG_9605e-kopi

Ydersiden af tromlerne var også ideel til at bruge som baggrund for SoMe opdateringer. 


 

Indersiden af tromlerne

Inden i tromlerne var der billeder fra cases om danske udviklingsaktiviteter i forskellige lande. Indersiden af tromlerne fungerede både som et  fordybelserum, hvor man kunne læse mere, eller have en privat samtale, men også som en skrivepult, hvor man kunne udforme sit handlings-løfte til Ønsketræet.

 

 


 

IMG_9806-kopi

Portaler

Verdensmålnenes Plads var indrammet af to portaler, der øgede synligheden af området og signalerede, at her træder man ind på Verdensmålenes område – hvor man kan opleve dem ”live. Den største af portalerne havde en højde, der gjorde den synlig på lang afstand og om aftenen var den oplyst og gjorde området stemningsfuldt. 

 


Ønsketræet

Et “Ønsketræ” ala Yoko Onos ”Wish Tree” stod centralt placeret på pladsen. Her kunne teltets VIP’s og alle besøgende hænge løfter på træet om hvad de ville gøre, for at opnå målene. Kasser i verdensmålenes farver omkransede træet og skabte en platform, som man helt symbolsk trådte op på, når man hang sit løfte for handling på målene op på træet. 

 

IMG_9821e-kopi

 

 


 

 


 

IMG_9643e-kopi

Spørgsmål og svar

Den lange banner på pladsens yderside stillede en masse spørgsmål som blev besvaret inde i tromlernes cases og af de forskellige Live-aktører.

 


Efter Folkemødet

Efter Folkemødet og frem til efterårsferien vil forskellige designelementer blive samlet ved Domen på Cirkuspladsen i Allinge. Her vil Tromlerne blive opstillet, så besøgende kan få glæde af Verdenmålene længe efter Folkemødet er overstået.

 


Mere om SDG’erne

Med Verdensmålene har Danmark fået til opgave at bidrage til de 17 mål såvel i Danmark som i udviklingslandene, og dette kræver, at alle handler mere bæredygtigt, og at alle tænkes med. Se mere her.


 

Facts / Institution: Globalt Fokus, Foreningen Folkemødet, Denmark /  Design and concept: graphic designer Maiken Lyster Thonke, Lysth. Manufacturer: Reklameekspressen and Bornfiber (tak for lån af tromler!)

Where? Verdensmålenes Plads, Folkemødet Allinge, 2019

Photo credit on this page Maiken Lyster Thonke / Video credit: Made Clear

 

GemGem